Sunday, May 29, 2011

Man Sobara Zhafira

Man Sobara Zhafira
Penulis : Wadi Al-Qurra'

Bismillah...
Maksud firman Allah SWT:
" Dan sungguh akan Kami berikan ujian kepadamu, dengan sedikit ketakutan, kelaparan, kekurangan harta, jiwa dan buah-buahan. Dan berikanlah berita gembira kepada orang-orang yang sabar "
[al Baqarah : 155]
Seringkali kita dengar satu pepatah Melayu, " Usaha Tangga Kejayaan ". Pepatah ini sangat popular tidak kira kepada pelajar sekolah rendah, mahupun dewasa. Kalau pepatah arab pula, " Man Jadda Wajada ". Kedua pepatah ini membawa pengertian sama, siapa yang berusaha maka dialah yang akan mencapai kejayaan.
Dua pepatah ini seringkali menjadi motivasi, pemangkin semangat ramai di antara kita untuk berjaya, tidak kiralah dunia mahupun akhirat. Namun dalam berusaha, ramai juga yang kecundang tersungkur di tengah jalan. Persoalannya kenapa ramai yang mudah berputus asa sebelum kejayaan atau hajat dicapai?, sedangkan semua pun tahu jika terus berusaha insyaAllah akan dicapai apa yang dihajati.
Maksud firman Allah SWT :
" Dan janganlah kamu berputus asa dari rahmat serta pertolongan Allah.. Sesungguhya tidak berputus asa dari rahmat dan pertolongan Allah itu melainkan kaum yang kafir "
[Yusuf:87]
Qurra' yang dikasihi, ramainya kecundang kerana " Usaha Tangga Kejayaan " dan " Man Jadda Wajada" ataupun yang sewaktu dengannya sahaja tidak mencukupi. Masih ada kata pelengkapnya yang menjadi tajuk perkongsian di Wadi al Qurra' kali ini, " Man
Sobara Zhafira ". Pelengkap ini seringkali ditinggalkan, dan kerana seringkali itulah, ramai yang berputus asa dari rahmat tuhan.

" Man Sobara Zhafira " bermaksud siapa yang bersabar akan mendapat keuntungannya. Pastinya pepatah ini adalah pelengkap kepada " Man Jadda Wajada ". Usaha tanpa disertai sabar akan sia2. Usaha yang di lakukan sekuat manapun, tanpa izin Allah maka tidak akan ada hasilnya. Perlu untuk kita tanamkan bahawa kita berjaya bukan hanya kerana faktor usaha, akan tetapi ada satu kuasa yang lebih besar, iaitu keizinan Allah SWT.
Sekiranya " Man Sobara Zhafira " tidak disekalikan dengan " Man Jadda Wajada ", akan terjadilah putus asa apabila ditangguhkan hajat yang di mahukan sebagai ujian dan dugaan. Manusia sering lupa yang SABAR itu adalah mutiara yang sangat berharga dalam kehidupan, yang berharga dalam benak pemikiran hanya wang ringgit dan emas permata sedangkan dengan SABAR dalam usaha itulah sebenarnya akan menghasilkan keberkatan dalam kehidupan.
Maksud firman Allah SWT :
" Sifat-sifat yang baik itu tidak dianugerahkan melainkan kepada orang-orang yang sabar dan tidak dianugerahkan melainkan kepada orang-orang yang mempunyai keuntungan yang besar "
[Fushilat:35]
Kejayaan yang sebenar adalah apabila sifat SABAR berjaya dididik dan ditanamkan dalam diri. Berapa ramai pelajar cemerlang tiba2 membunuh diri akibat stress, berapa ramai pula ahli perniagaan yang berjaya membunuh diri bahkan saling bermusuhan antara satu sama lain. Cemburui mencemburui, tekanan perasaan, dan pelbagai lagi gelojak jiwa terhasil adalah kerana satu hal yang pasti tidak dimiliki, SABAR!.
Berjayakah mereka yang seolah berada dipuncak kekayaan atau kepandaian tetapi hidup tidak tenteram, dalam ketakutan, dalam tekanan? Apa yang dapat dibanggakan dengan harta pinjaman tuhan sedangkan diri gelojoh tamakkan nikmat, hilang sifat qanaah, dan semua ini tidak lain, kerana satu hal sahaja, tidak sabar dalam meniti kehidupan, tidak sabar dengan ujian, tidak sabar juga dengan nikmat.
Sabar bukan sekadar sabar dengan ujian, bahkan perlu dengan nikmat juga. Dalam kita tidak sedar, semakin banyak nikmat kurniaan tuhan, semakin gelojoh dan tidak sabar pula untuk kita mendapat yang lebih lagi, semakin banyak di beri semakin gelojoh, tunggulah saja untuk tersungkur kemudian hari.
Allah Maha Adil dan Maha bijaksana, pastinya keputusannya adalah yang terbaik. Kadang2 kita menyangka kita telah berusaha sekuat mungkin, dengan hanya berpandukan mantera " Man Jadda Wajada " maka tentulah kita yakin akan mendapat apa yang dimahukan, namun ada dua hal lagi yang sering kita terlepas pandang :

1. Benarkan usaha kita itu sudah betul2 hebat, tidak mungkinkah masih ada insan lain yang berusaha lebih hebat daripada kita untuk mendapat apa yang kita turut mahukan itu?...Allah Maha Adil & Maha Mengetahui!...teruslah berusaha dengan SABAR :)

2. Apakah kita benar2 yakin apa yang kita mahukan itu yang terbaik buat kita, sehinggakan kita mula berprasangka kepada qada' & qadar?...tidakkah segalah rahsia alam adalah milik Allah yang Maha mengetahui baik dan buruk segala sesuatu buat kita?...SABAR, ada yang lebih baik menanti dikemudian hari :)
Sumber : http://wadiqurra.blogspot.com/2011/05/man-sobara-zhafira.html

No comments:

Post a Comment