Wednesday, July 6, 2011

Tips Murah Rezeki

Tips Murah Rezeki

Penulis : Ailurophilia

Murah rezeki bukan sekadar membawa maksud memperolehi kekayaan harta, tetapi juga ia merangkumi konsep yang lebih luas. Rezeki yang dikurniakan Allah mungkin hadir dari segi Allah mempermudahkan setiap urusannya, mudah memahami ilmu yang dipelajari, mendapat ketenangan dalam hidup, sentiasa berasa cukup dan bersyukur atas nikmat yang diberikan, memperolehi keluarga yang soleh serta memperolehi kebahagiaan hidup di dunia dan akhirat. Kita dituntut supaya memohon kepada Allah agar Allah memberkati setiap rezeki yang kita perolehi.

Memperbanyakkan doa:

1. Doa ketika duduk di antara 2 sujud

Jika kita khusyuk ketika solat, kita akan sedar bahawa setiap lafaz dalam solat itu merupakan doa yang telah lama kita amalkan.

Maksud bacaan ketika duduk antara 2 sujud: “Ampunkan daku, wahai Tuhanku! Akan kesalahanku dan kasihani olehMu akan hambaMu yang khothiah (banyak kesalahan), dan rezekikan olehMu akan daku, dan jabarkan dho’ifku, dan tunjuki akan daku akan jalan yang sebenarnya, akan ‘afiat akan daku, dan maafkan daripada aku.”

2. Beristighfar

Islam menggalakkan kita agar memperbanyakkan beristighfar dan selalu bertaubat. Kita sebagai hambaNya yang lemah akan seringkali melakukan dosa. HambaNya yang sentiasa beristighfar akan memperoleh ketenangan dalam hidupnya.

Rasulullah s.a.w. bersabda yang bermaksud: “Sesiapa yang sentiasa beristighfar maka Allah akan menjadikan baginya setiap kesusahan itu ada jalan keluar dan pada setiap kesempitan ada cara mengatasinya serta memberikan rezeki kepadanya daripada sumber yang tidak disangka-sangka.” (HR Abu Daud)

3. Membaca ayat 1000 Dinar

“…Barangsiapa yang bertakwa kepada Allah, nescaya Dia akan membukakan jalan keluar baginya, Dan diberikannya rezeki dari arah yang tidak disangka-sangkanya. Dan barangsiapa yang bertawakkal kepada Allah, nescaya Allah akan mencukupkan keperluannya. Sesungguhnya Allah melaksanakan urusan (yang dikehendaki ) Nya. Sesungguhnya Allah telah mengadakan ketentuan bagi tiap-tiap sesuatu. “ (Surah At-Talaq :2-3)

4. Fadhilat membaca surah al-Waqiah

Rasulullah SAW bersabda, “Sesiapa yang membaca surah al-Waqiah pada setiap malam ia tidak akan ditimpa kefakiran.” (HR Ibn Mas‘ud)

Amalan harian

1. Bersyukur dengan setiap nikmat yang dikurniakan

“Dan (ingatlah) ketika Tuhanmu memaklumkan, “Sesungguhnya jika kamu bersyukur, nescaya Aku akan menambah (nikmat) kepadamu, tetapi jika kamu mengingkari (nikmatKu), maka pasti azabKu sangat berat.” (Surah Ibrahim : 7)

2. Berbuat baik kepada ibu bapa

Senantiasalah mendoakan ibu bapa dan berbuat baik kepada mereka. Nescaya Allah akan memberikan ganjaran sebaik-baiknya.

Rasulullah bersabda, “Apabila hamba itu meninggalkan berdoa kepada kedua orang tuanya nescaya terputuslah rezeki (Allah S.W.T.) daripadanya.” (HR Al-Hakim)

3. Rajin beribadah kepadaNya

Ini telah dinyatakan dalam firman Allah di dalam hadith Qudsi:

“Wahai anak Adam, sempatkanlah untuk menyembah-Ku maka Aku akan membuat hatimu kaya dan menutup kefakiranmu. Jika tidak melakukannya maka Aku akan penuhi tanganmu dengan kesibukan dan Aku tidak menutup kefakiranmu.” (HR Ahmad, Tirmizi, Ibnu Majah dan al-Hakim)

Melazimi solat sunat Dhuha juga dapat meluaskan rezeki seseorang.

Rasullullah SAW pernah bersabda yang maksudnya : “Pada tiap-tiap pagi lazimkanlah atas tiap-tiap ruas anggota seseorang kamu bersedekah; tiap-tiap tahlil satu sedekah, tiap-tiap takbir satu sedekah, menyuruh berbuat baik satu sedekah, dan cukuplah (sebagai ganti) yang demikian itu dengan mengerjakan dua rakaat solat Dhuha.” (HR Al-Bukhari dan Muslim)

Doa solat sunat Dhuha:

“Ya Allah bahawasanya waktu duha itu waktu duhamu, kecantikan itu ialah kecantikanmu , keindahan itu keindahanmu, kekuatan itu kekuatanmu ,kekuasaan itu kekuasaanmu dan perlindungan itu perlindunganmu “. ” Ya Allah jika rezekiku masih di atas langit , turunkanlah dan jika ada di dalam bumi, keluarkanlah, jika sukar mudahkanlah, jika haram sucikanlah. ,Jika masih jauh dekatkanlah. Berkat waktu duha, keagungan, keindahan, kekuatan dan kekuasaanmu, limpahkanlah kepada kami segala yang telah engkau limpahkan kepada hamba-hambamu yang soleh”

4. Rajin bersedekah.

Rasulullah s.a.w bersabda yang maksudnya: “Berilah (belanjalah) dan jangan kamu selalu menutupi kepunyaanmu, kerana dengan itu nanti Allah akan menutupi rezekimu.” (HR Bukhari & Muslim)

5. Berusaha dengan kudrat yang dimiliki

Dari Miqdam r.a, dari rasulullah s.a.w,:”Tidak ada makanan yang dimakan oleh seseorang sekali-kali tidak, yang lebih baik daripada memakan makanan hasil dari usaha tangannya sendiri. Sesungguhnya nabi Allah daud a.s makan dari hasil usaha tangan baginda sendiri.” (HR Bukhari)

6. Menghubungkan ikatan silaturrahim

Dari Anas bin Malik r.a katanya, dia mendengar Rasulullah s.a.w bersabda:”Sesiapa yang ingin supaya dimudahkan (Allah) rezekinya atau dipanjangkan (Allah) umurnya, maka hendaklah dia memperhubungkan silaturrahim (hubungan kasih sayang).” (HR Bukhari)

7. Berpagi-pagian selepas solat Subuh

Rasulullah bersabda, “Berpagi-pagilah(subuh)dalam mencari rezeki, sesungguhnya berpagi-pagi itu adalah keberkatan dan kejayaan.” (HR at-Tabarani)

Di dalam riwayat lain pula, Rasulullah melewati anaknya Fatimah yang sedang berbaring pada waktu Subuh, maka Baginda bersabda: Wahai anakku, bangunlah dan hadaplah rezeki Tuhanmu, dan janganlah engkau jadi dari kalangan orang yang lalai, sesungguhnya Allah membahagikan rezeki manusia di antara terbit fajar hingga terbit matahari.’ (HR al-Baihaqi)

*********************************************************************

Terdapat banyak amalan yang boleh kita lakukan, tidak kisahlah samada rezeki tersebut dalam bentuk harta, ilmu ataupun kebahagiaan. Apa yang penting adalah kita sentiasa bersyukur, dan berusaha menggunakan rezeki tersebut dengan cara yang terbaik.

Diriwayatkan daripada Abdullah bin Mas’ud r.a katanya, Nabi Muhammad SAW pernah bersabda : “Janganlah ingin menjadi seperti orang lain kecuali seperti dua orang ini. Pertama, orang yang diberi Allah kekayaan berlimpah ruah dan ia membelanjakannya secara benar (di jalan yang adil dan sesuai dengan perintah Allah). Kedua, orang yang diberi Allah al-hikmah dan ia berperangai sesuai dengannya dan mengajarkannya kepada orang lain.” (HR al-Bukhari)


sumber: Atap Hijau


No comments:

Post a Comment